26 Ağustos 2016 Cuma

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) TETANOZ AŞISI ÖNEMİ

 GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) TETANOZ AŞISI ÖNEMİ

   Gebelikte tetanoz aşısı önemi ; tetanoz Clostridium tetani olarak bilinen bakterilerin vücuda girmesiyle oluşan enfeksiyondur. Yaraya bulaşır ve zehrin yaradan vücuda geçmesiyle oluşur. Çok tehlikeli bir hastalık olup ölüme sebep olabilir.


      Gebelikte 20. haftadan sonra yapılmaktadır. Bunun nedeni bebeğinizin organlarının oluşumunu beklemektir. Doğum yapacağınız yer ne kadar steril olursa olsun bebeğiniz ve kendi sağlığınız için bu aşıyı yaptırmanız oldukça önemlidir. Sebebi ise yeni doğan döneminde bebeğinizde gelişebilecek tetanoz ölümcül sebeplere yol açabilir. Bebeğinizde gelişebilecek tetanozu ve hastalığa yakalanmasını önlemek için, annenin hastalığa karşı bağışık olması gerekmektedir. Gebelikte uygulanan doz, uygulama zamanı ve koruma süresi yukarıda vermiş olduğum tabloda gösterilmektedir. GEBELİKTE TETANOZ AŞISI SAĞLIK OCAKLARI TARAFINDAN ÜCRETSİZ OLARAK YAPILMAKTADIR.

      Aşının yan etkileri;
   Tetanoz aşısı koldan yapılmaktadır. En yaygın yan etkileri yapıldığı bölgede kızarıklık, şişlik ve hafif ağrı olabilir. Bu yan etkiler genellikle 4. ve 5. dozda daha fazla gözlenmektedir. Bu yan etkilerin gösterdiği belirtiler 4 veya 5 gün sonra kendiliğinden geçmektedir.
   İlk gebeliğinizde aşılarınızı tam olarak zamanında yaptırdıysanız, diğer gebeliklerinizde gerek kalmayacaktır. Çünkü bu 5 dozluk aşı sonuncu dozdan itibaren sizi doğurganlık çağı boyunca koruyacaktır.

NOT: Öncelikle yayınlarımı okuduğunuz için herkese teşekkür ederim. Bende bir anne olarak annelerin aradığı bilgileri ele alıyorum kısa ve öz bir şekilde sizlere sunuyorum. Umarım sizin için faydalı oluyordur. Yayınlarımın hepsini izleyebilmek için bloğumu takip edebilirsiniz. Sizlerin fikirlerini ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder